Yartarin kaupunki
Yartar
Asukkaita: n. 6000
Pääuskonto: Tymora
Vientituotteet: jokilautat
Tuontituotteet: ruokatarvikkeet
Hallinto: Vesiparoni (paronikunta)
Yartaria hallitsee Vesiparoni, joka valitaan vaaleilla koko elämänsä ajaksi. Nykyinen Vesiparoni on Nestra Ruthiol, kuumasieluinen nainen, jonka kerrotaan olevan erittäin laskelmoiva. Pahimmat huhut kertovat, että hän on murhauttanut miehen nimeltä Kaidrod Palyr ja tämän ruumis löydettiin myöhemmin joesta kellumasta. Kävi ilmi, että ruumiilla oli mukanaan Ruthiolin lempiviitta ja että tämä olisi ollut naisen salainen rakastaja. Kun Ruthiolia vastaan asetetut syytteet lopulta hylättiin hämäräperäisten seikkojen takia, hän teki selväksi, että ei enää vastaisi yhteenkään kysymykseen murhaa koskien ja että kuka ikinä toisi asiaa päivänvaloon, saisi myöhemmin katua. Jotkut osaavat kertoa, että murhan takana olisikin “Yartarin Käsi”, paikallinen varkaiden kilta, mutta toisten mielestä murhan takana olivat paronin muut vastustajat, jotka halusivat kostaa paronille.
Tärkeitä paikkoja:
- Vesiparonin Sali (hallintorakennus)
- Kalatori
- Halassan kaivo ja hienot viinit (viinikauppa)
- Talven tuulet (vaatturi)
- Yksi jalka veneessä (taverna)
- Hasklarin Haarniskat (sepän paja)
- Suukko ja sutkaus (bordelli)
- Esklindrarin kartat ja kirjat (kirjakauppa)
- Tulilemmen Kankuri (vaatturi)
- Dannathin kurkut ja pähkinät (ruokakauppa)
- Beldabarin lepo (majatalo)
- Heitetty kolikko (taverna)
- Valkosiipinen Griffoni (majatalo)
- Helmipiippu (majatalo)
- Tymoran suurtemppeli
Rakennusten tarkemmat kuvaukset
- Vesiparonin Sali (hallintorakennus)
- Kaupunkin keskustassa kohoaa Vesiparonin Sali, suuri rakennus, joka on samalla paronin koti ja paikka, jossa hän kuulee väkeä esimerkiksi tehtäessä päätöksiä. Hallin sivuhuoneissa sovitaan myös kauppiaiden välisiä riitoja ja tehdään uusia kauppasopimuksia ja puhutaan asioista, jotka koskevat koko yhteisöä.
- Tymoran suurtemppeli (“Onnekkaiden sattumien iloinen sali”)
- Iloisesta nimestään huolimatta Tymoran temppeli on hieman luotaan työntävän synkän näköinen paikka. Temppeli on rakennettu kivestä ja siinä on suuret kaari-ikkunat. Temppeli sijaitsee pienellä kukkulalla ja kerrotaan, että itse temppeli on ollut aikaisemmin jotain muuta, kunnes se myöhemmin otettiin onnen jumalan taloksi.
- Kilpitorni (kaupungin vartioston päämaja)
- Kilpitorni on rakennettu Surbrin-joen läntiselle penkalle ja siellä on 150 hevosella ratsastavaa kaupungin vartijaa. Kilpitornilla on myös oma satamansa, jossa Vesiparonin suuri lautta on.
Kauppoja:
- Dannathin kurkut ja pähkinät (ruokakauppa, jossa on erikoisiakin ruokia myytävänä)
- Esklindrarin kartat ja kirjat (pölyinen vanha kauppa, jonka omistaa tietäjä Esklindrar)
- Tulilemmen Kankuri (räätäliperheen omistama kauppa, jossa on myös räätälinpalveluja)
- Halassan kaivo ja hienot viinit (vettä, viiniä ja viinaa, mukaanlukien kääpiöpirtu ja haltiaviinit). Kaivo on kuulemma jossain kaukana pohjalla monien lukkojen takana.
- Hasklarin Haarniskat: Tätä kauppaa vartioivat kummitukset huhujen mukaan.
- Leijonakilven kauppakomppania: Kauppiaskilta, joka on kotoisin Yartarista, ja toimisto on myös Triboarissa.
- Kalatori: Yartarin avoin tori, jossa myydään kaikenlaisia tavaroita kojuissa ja teltoissa, kuten kaukaisista maista tuotuja hajuvesiä ja jopa maagisia reagensseja. Tietysti kalatorilla on myös kalastajia myymässä saalistaan.
- Talven tuulet: Kallis, mutta hyvälaatuinen vaatekauppa, jota pyörittävät veljekset Baldurin portista.
Majataloja ja tavernoja:
- Hehkuva jalokivi (majatalo)
- Yksi jalka veneessä (Suosittu keskihintainen taverna, jossa on yleensä paljon seikkailijoita)
- Heitetty kolikko (paikallinen räkälä, jossa on nukkavieruja kadunkulkijoita kuluttamassa elämäänsä tuopin ääressä). Omistaja Tanataskar Kuuntuuli.
- Helmipiippu (Yksi parhaista majataloista Yartarissa, kallis)
- Valkosiipinen Griffoni (majoitustupa, joka on hieman huonossa kunnossa)
- Kolmen Joen Juhlahalli (kohtuuhintainen iso sali, jonka voi vuokrata juhlakäyttöön)
- Väsyneen matkalaisen taverna (paikallinen juottola, jossa on rietasta meininkiä, juoruja ja juomakilpailuja)
- Beldabarin lepo (majatalo, jota hoitaa vanha seikkailija)
- Suukko ja sutkaus (taverna, jota voisi pitää myös bordellina)
Muut:
- Kultainen hanhi (jokilaiva, jossa on uhkapelitoimintaa, omistaja Lordi Khaspere Drylund)
Yartar tunnetaan lauttojen rakentajista, joella kalastuksesta sekä vuosittaisista juhlista, joihin saapuu kansaa läheltä ja kaukaa. Yartar on muuritettu kaupunki, jossa pidetään joka kesä pestuujuhlat. Pestuujuhlien aikaan kaupunkiin saapuu paljon väkeä, joka toivoo saavansa töitä karavaanien vartijana, kaivostyöläisinä, renkeinä, oppaina tai tekemään muita talkootöitä. Enimmäkseen tarjolla oleva työväki näissä juhlissa on oppimatonta, karskia ja sivistymätöntä, mutta mahtuupa joukkoon jopa joku epärehellinenkin. Harvemmin töitä etsimään saapuu myös pohjoisen Uthgardtin barbaareja, jotka haluavat viettää vuoden “sivistyneen” väen parissa. Kun Pestuujuhlat ovat vauhdissaan, Yartarissa on paljon “roskaväeksikin” kutsuttavaa kansaa, jotka varastelevat tavaroita ja aiheuttavat paljon harmaita hiuksia kaupungin vartijoille. Seikkailijain kilta perustettiin kymmeniä vuosia sitten osittain tähän tarpeeseen, sillä kaupunkiin haluttiin värvätä ylimääräistä väkeä rauhan ylläpitämiseksi.
Neljän vuoden välein kaupungissa pidetään Pestuujuhliakin suurempi juhla, Kilpikisat. Tuolloin paikallinen Tymoran temppeli tarjoaa juhlakansalle onnen, taidon ja rohkeuden pelejä ja myös eräänlaiset turnajaisetkin. Luonnollisesti onnen jumalaa juhlitaan myös painimalla, härkäjuoksulla ja muilla fyysisillä aktiviteeteilla. Joskus papit jopa ilmoittavat juhlassa etsivänsä “Tymoran siunattuja seikkailijoita” suorittamaan jotain pyhää tehtävää, jonka jumala on näyssä heille ilmoittanut.
Kalaruuat ovat esillä Yartarin päivittäisessä ruuassa, koska kaupunki on useamman joen lähistöllä. Tuoreet ravut, ankeriaat ja muut joen eliöt ovat tarjolla toreilla ja tavernoissa joka päivä ja niistä kaupungin jokikalastajat saavat elantonsa.
Yartar on tärkeä risteyskohta karavaaneille ja lauttakuljetuksille, jotka kulkevat Hopeakuusta Syväveden kaupunkiin, eli kahden suurkaupungin välillä. Kaupungissa on hyvät palvelut karavaanien korjaamista ja huoltoa varten ja paljon varaosia saatavilla. Karavaanien myötä kaupungin väki vaihtuu usein ja kulkijoita on paljon ja heille on myös perustettu paljon tavernoita ja majataloja. Yartarissa on aika vähän erilaisia toimialoja ja tämän takia kauppiaat kilpailevat joskus verisestikin keskenään, eikä heillä ole varaa tai resursseja etsiä uusia asiakkaita. Kilpailu luo markkinat juoruille, maksetuille varkauksille ja muille keinoille, joilla kilpailijoita yritetään vahingoittaa suoraan tai epäsuorasti. Jotta Vesiparoni saisi edes jonkin kontrollin kaupunkiinsa, on hän palkannut kaupunginvartiostoonsa (Yartarin Kilvet) ratsuväkeä, jotka pitävät kaupungin roskajoukon kurissa. Yleensä pahimpina aikoina myös Seikkailijan killan jäsenet työllistyvät tätä kautta. Välillä vartijat joutuvat ajamaan ryöstöretkellä olevia Uthgardthin barbaariklaaneja tiehensä.
Historia
Vuosiluvut ilmoitettu Laakson Ajanlaskussa.
Nykyinen vuosi on 1489.
Hopeasoiden sota 1484-1485
Hopeakuusta itään ja pohjoiseen sodittiin suuri sota neljä vuotta sitten, joka oli sivistyneille kansoille erittäin raskas. Hopeasoiden alue, jota Luruariksikin kutsutaan, joutui örkkien hyökkäyksen kohteeksi. Vihollisen sotajoukossa oli mukana mustahaltioita, jääjättiläisiä ja jopa valkoinen lohikäärmekin. Örkit tuhosivat kaupungin nimeltä Nesme (Nesmen rauniot ovat nykyisin pohjoisessa, Ikinummien reunalla) ja valloittivat Sundabarin (kaupunki itään Hopeakuusta). Myös alueen kaikkia kääpiölinnoituksia vastaan hyökättiin ja myöhemmin myös Hopeakuu joutui hyökkäyksen kohteeksi. Sodan veteraaneja on tullut myös Yartariin, vaikka sota ei sinne asti yltänytkään ja he ovat kertoneet kammottavista taisteluista örkkejä ja mustahaltioita vastaan. Vaikka sodan tantereet ovat useiden satojen mailien päässä, ikävät uutiset ja tarinat ovat tulleet veteraanien mukana myös Yartariin.
Maanjäristyksiä ja ikäviä ennusmerkkejä 1487
Kaukaisista maista kuului Yartariinkin ikäviä uutisia. Faerunia ravisteli suurten maanjäristysten ja tulivuorten purkauksien aalto, aivan kuin koko maailma kouristelisi. Kerrotaan tarinoita maista, jotka ilmestyivät yllättäen takaisin, kun ne olivat satoja vuosia olleet kadonneita. Pian ihmeellisiä laivoja kaukaisista maista seilasi Syväveden satamaan ja heistä tulvi kansoja, joiden luultiin jo kadonneen maan pinnalta. Kerrotaanpa jopa tarinaa jostain lentävästä laivasta, joka ilmestyi kaukaisille eteläisille taivaille seilaamaan, mutta tälle tarinalle kunnon Yartarilaiset viittaavat kintaalla ja kertovat sen olevan humalaisten merimiesten höpötystä.
Kylmät talvet 1487 ja 1488
Syksy piteni ja tummeni ja taivas velloi synkän harmaana. Pian lumihiutaleet alkoivat sataa… Talven kesto kuluneina parina talvena oli pidempi kuin pitkään aikaan koko Faerunin alueella. Luostarien kirjurimunkit olivat aivan ällikällä lyötyjä, kun he yrittivät pitää kirjaa päivien ja kuukausien kulumisesta. Aivan kuin talvipäivänseisaus, syyspäiväntasaus ja kevätpäiväntasaus olisivat joten siirtyneet. Aina myöhäisempää kuukautta seurasi ajanjakso, joka alkoi myöhemmin kuin ennen. Rukoukset armon ja hyvyyden jumalille kaikuivat kuin tyhjille korville, eikä niihin välttämättä aina vastattu. Kylmät vuodet olivat myös katovuosia, sillä kesän kasvukausi jäi liian lyhyeksi.
Kevät 1489
Nykyinen alkava kevät on ollut melko hyytävä ja kevätkylvöt ovat myöhässä. Tänä vuonna sadosta rukoillaan runsasta, että nälänhätä ei alkaisi. Kevät on ollut kovin sateinen ja pellot ovat vettyneet. Aurinkoisia päiviä on ollut liian vähän.