Larp-säännöt
Olemme pyrkineet yksinkertaistamaan Dungeon & Dragons -pelin säännöt larppaamista varten. Meidän oli pakko tehdä jotain kompromisseja sääntöjen suhteen, sillä D&D:n säännöt ovat niin monipuoliset, että suoraa larp-versiota niistä ei mitenkään pysty tekemään. Tämän vuoksi osa hahmojen kyvyistä saattaa olla huonompia tai vastaavasti parempia, kuin pöytäpelissä. Tähtäämme larpissa kuitenkin siihen, että kaikilla pelaajilla on kivaa ja kaikki se, mikä tuo lisää eläytymistä ja peliä kaikille, on ehdottomasti hyväksi. Voit myös neuvotella pelinjohdon kanssa, mikäli jokin sääntö muuttaa hahmoasi mielestäsi liikaa ja koitamme keksiä siihen jonkun muutoksen.
Taistelusäännöt
Kestopisteet eli hit pointit
Kaikkien hahmojen HP:t jaetaan neljällä, joka on hahmon kestävyys larpissa. Esimerkiksi hahmo, jolla on 16 HP:tä, kestää larpissa 4 iskua. Pyöristetään ylöspäin.
Taistelu
ÄLÄ LYÖ PÄÄHÄN. Taistelussa jokainen aseen osuma vähentää yhden kestopisteen hahmolta. Kun kestopisteet tippuvat nollaan, hahmo menee tajuttomaksi tai toimintakyvyttömäksi ja tarvitsee apua tai parannusta. Lähtökohtaisesti pelaajahahmot eivät kuole larpissa, elleivät pelaajat halua pelata suuremman draaman kautta oman hahmonsa kohtaloa. Hahmot eivät toki tiedä tätä, vaan jokainen taistelu on heille “haudanvakavaa”. Pelaaja voi päättää halutessaan tappaa oman hahmonsa, mikäli kokee sen tarpeelliseksi tarinan kannalta. Jos haluatte, voitte myös sopia pelaajahahmojen välillä käytävän taistelun etukäteen off-game, mikä mahdollistaa hieman “näyttävämpiä” taisteluita, koska lopputulos tiedetään ennakkoon. (Jos tämä etukäteen sopiminen ei häiritse liikaa eläytymistä.) Voit aina pelata “hävitäksesi”, jos se tuo lisää peliä sinulle ja muille pelaajille. Suurimmankaan sankarin ei tarvitse aina olla voitokas. Voitte myös haavoituttuanne pyöriä tuskissaan, kiljua kauhusta, rukoilla armahdusta kuoleman jumalalta ja muutenkin tehdä parantaja-hahmojen pelistä mielenkiintoisempaa.
Mikäli hahmosi joutuisi yksin metsässä vihamielisen hirviön hyökkäyksen kohteeksi ja vaipua tajuttomaksi, eikä apua ole lähiaikoina odotettavissa, voit tulla takaisin “tajuihisi” sopivaksi katsomasi ajan päätteeksi (hahmollasi on tuolloin 1 kestopiste ja joku vakava vamma, voit keksiä itse, mikä se on). Emme halua, että kenenkään peli menee pilalle siksi, että on joutunut “pötköttämään” tajuttomana metsässä tunnin ajan, eikä kukaan tullut auttamaan.
Panssarit
- Kevyt panssari, gambeson, nahkapanssari tms. antaa +1 kestopistettä (tiedustele pelinjohtajalta).
- Kypärä antaa +1 kestopistettä
- Raskas metallipanssari antaa +2 kestopistettä (tiedustele pelinjohtajalta).
Hahmojen vangitseminen
Lähtökohtaisesti pelaajia ei saa sitoa mihinkään kiinni tai vangita, ellette ole suoraan sopineet siitä jo ennen larppia. Tämä koskee myös NPC-pelaajia ja on turvallisuuskysymys. Mikäli NPC-hahmo vangittaisiin jonnekin (esimerkiksi odottamaan oikeudenkäyntiä tms), hän menee off-game tilaan ja tekemään muita npc-tehtäviä. Tämä siksi, että emme halua kenenkään pelin menevän pilalle myöskään siitä syystä, että on joutunut vangittuna istumaan yksin pitkän aikaa.
Musta nauha käsivarressa (Off-game tietoa)
Hahmo, joka on kova lähitaistelija (soturi), saa mustan nauhan käsivarteensa merkkaamaan tätä. Jos pelaajahahmot alkavat taistelemaan keskenään jostain syystä, roolipelataan nauhan vaikutus näin:
- Musta nauha = lyönnit tekevät 2 pistettä vauriota, yksi ekstra-piste per musta nauha
Valkoinen nauha käsivarressa (Off-game tietoa)
Pelaajahahmoon ei saa osua mitään fyysistä kontaktia. Tämän pelaajan kanssa ei pelata fyysisiä taisteluita, vaan ne sovitaan täysin off-game, mitä taistelun aikana tapahtuu ja näytellään lopputulos. Ja varovasti silloinkin.
Punainen nauha tavaroissa
Tavarat ovat maagisia jollakin tavalla. Tämän voivat “havaitse taikuus” (detect magic) -loitsun osaavat tunnistaa taikuuden tyypin tehdessään rituaalin (kysy pelinjohtajalta off-game, mikä taikuuden tyyppi on kyseessä). Muut hahmot eivät voi havaita taikuutta mitenkään, ellei sitä ole heille erikseen kirjoitettu.
Punainen nauha jossain muussa objektissa
Objekti on maaginen jollakin tavalla, vrt. punainen nauha tavaroissa. Nauhassa voi olla kiinni off-game ohjelappu (jota ei ole fyysisesti pelimaailmassa, mutta pelaaja lukee sen tietääkseen, mitä tapahtuu). Joissakin esineissä ei välttämättä ole punaista nauhaa, mutta niissä voi olla kiinni off-game lappu, toimikaa sen mukaan.
Loitsut taistelussa
Hahmoille, jotka osaavat taikoa, on erikseen kirjoitettu millaisia loitsuja heillä on larpissa ja miten ne toimivat. Loitsiminen taistelussa larpissa tapahtuu seuraavasti:
- Loitsija huutaa kovalla äänellä “loitsu” ja nostaa kätensä ylös, jonka aikana muut pelaajat “seisahtuvat” hetkeksi.
- Loitsijalla on pussi, jossa on mustia ja valkoisia helmiä. Hän nostaa yhden helmen sattumanvaraisesti pussista katsomatta sitä etukäteen. Mustalla loitsu epäonnistuu (ei tapahdu mitään) ja valkoisella onnistuu. Jollain loitsijoilla saattaa olla muunkin värisiä helmiä pussissa kuvaamaan erityistä tapahtumaa ja heille on annettu siitä kuvaukset.
- Mikäli pussista nousee valkoinen helmi ja loitsu onnistuu, loitsija selittää nopeasti loitsun vaikutuksen, esimerkiksi “Tulinuoli, 1 piste” ja osoittaa hahmoa, johon sen ampuu. Tulinuoli tekisi siis yhden kestopisteen verran tulivauriota kohteeseen. Kohde kärsii vauriota yhden pisteen, mikäli ei ole maagisesti immuuni tulelle ja kuumuudelle.
- Lähtökohtaisesti parannusloitsut, jotka parantavat kestopisteitä takaisin, onnistuvat aina. Sama koskee myös muita, positiivisia efektejä, kuten toisen hahmon rohkaisua tai siunaamista. Tällöin ei helmeä tarvitse nostaa.
Esimerkki: Riina haluaa loitsia “taikanuolen” (magic missile). Riina huutaa kovaan ääneen “LOITSU” ja nostaa kätensä ylös, jonka jälkeen muut pelihahmot seisahtuvat hetkeksi (pieni off-game hetki tässä kohdassa). Riina nostaa valkoisen helmen pussistaan (loitsu onnistuu). Riina huutaa sen jälkeen “Taikanuoli Kaisaan, 1 piste vauriota” ja osoittaa sormellaan Kaisaa. Riina larppaa tilanteen lausumalla taikasanoja ja viittelöi käsillään maagisia eleitä, mahdollisesti voi heitellä reagensseja ilmaan. Tilanne jatkuu ja Kaisa karjahtaa verta hyytävästi horjahdellen, koska häneen on juuri osunut maaginen loitsu ja hänen kestopisteensä ovat tipahtaneet yhdellä.
Bardilaulut
Bardilaulut ovat erityisesimerkki magiasta. Ne pitää aina laulaa ja esittää, mikäli haluaa niiden toimivan. Laulu toimii niin kauan, kuin kohdehahmo kuulee sen. Mikäli laulussa on sanat, jotka kertovat miten laulu toimii, on se aina bonusta larp-fiilikseen :-). Kun bardi laulaa, hän ei voi taikoa muita loitsuja. Bardihahmojen pelaajien kannattaa miettiä etukäteen laulun toteutustapaa. Pelinjohtajalta kannattaa kysyä etukäteen laulun vaikutusta ja puhutaan näistä myös alkubriiffissä.
Loitsut rauhallisessa tilanteessa
Normaalissa tilanteessa taistelun ulkopuolella voitte larpata loitsut miten parhaiten tahdotte, mahdollisimman vähällä off-gamella ja voitte kuiskata hiljaa loitsun kohteelle off-gamena, mitä kävi. Toki loitsu pitää lausua, elehtiä jne. mitä loitsun kuvauksessa sitten vaaditaankin.
Loitsujen määrä
Larpissa loitsuja on saman verran kuin hahmolla tavallisestikin on, ainoa poikkeus ovat “cantrip” -loitsut (eli pienet silmänkääntötemput), joita se määrä pelissä, minkä hahmo tietää (toisin kuin roolipelissä cantrip-loitsuja on rajoittamaton määrä). Loitsujen vaurio on yleensä niin larpissa, että ykköstason loitsut tekevät yhden pisteen vauriota, kakkostason kaksi jne. Cantrip-loitsut tekevät yhden pisteen vauriota, mikäli ovat “taisteluloitsuja”. Korkeamman tason loitsuissa saattaa olla jokin muukin efekti, lue nämä omasta hahmostasi, jos osaat magiaa.
Propeista ja esineistä
Älä riko proppeja pelin aikana. Mikäli hahmosi pelimaailmassa haluaisi rikkoa jonkun esineen, voit sanoa “Off-game: Rikon tämän esineen aseellani/nyrkillä/revin sen/paiskaan sen maahan”, jonka jälkeen annat esineen pelinjohtajalle, joka vie sen pois pelistä (tai PJ saattaa kertoa, että esine ei mene rikki, jos se on vaikka todella kestävä tai maaginen). Pyri myös kunnioittamaan muiden pelaajien esineitä ja varo, etteivät ne särkyisi. Mikäli pelaaja rikkoo jotakin vahingossa pelin aikana, on hän velvollinen korvaamaan esineestä aiheutuneet kulut.